VAWT online

VAWT monitorizare parametri

Prezentarea grafica a parametrilor de functionare VAWT intr-o pagina WEB poate cuprinde urmatoarele informatii in format analogic si digital  : viteza vant, turatie turbina, TSR,  curent incarcare, tensiune, putere  turbina.

In urmatorul exemplu modulul de afisare  primeste valori generate aleator pentru viteza vantului .  Turatia, TSR-ul, puterea la ax si curentul de incarcare  sunt calculate in functie de viteza vantului  pentru un H-Rotor cu dimensiunile D=1.2m, H=1.2m si soliditate 0.75. Astfel sunt simulati si afisati parametri de functionare a unei turbine eoliene verticale.

Pentru a converti valorile analogice a parametrilor  monitorizati pentru o turbina eoliana furnizati de senzori si a le transmite online catre o pagina WEB o solutie eleganta si ieftina bazata pe Arduino este oferita de Duduc Nicolae pe Energy Box. VAWT monitorizareVAWT monitorizare : Cu acest tip de solutie se poate evalua performantele turbinelor eoliene si impactul modificarii parametrilor geometrici a turbinei (unghi de atac, diametru, profil aerodinamic, etc) asupra randamentului  acesteia.

Este un instrument excelent pentru optimizarea performantelor unei turbine eoliene  !

3 comentarii la „VAWT online

 1. Cu un astfel de modul poate fi monitorizata si inregistrata evolutia unei turbine eoliene pentru o perioda indelungata de timp (ani de zile), oferind astfel posibilitatea evaluarii performantelor in toate anotimpurile/sezoanele unui an de zile si eventual posibilitatea compararii cu alte modele/tipuri de eoliene, cum ar fi cele cu ax orizontal.

 2. Felicitari pentru realizarea modulului si a faptului ca ai facut public modul de realizare ale componentelor acestuia (hardware si software) ! Acest lucru spune multe despre tine.

  Pentru a trimite semnalul wireless din Ethernet shield se poate folosi routerul portabil TL-WR702N setat in modul „Client”.

  Se pot adauga la modulul de monitorizare si senzori pentru :
  1. determinarea turatiei turbinei citind frecventa curentului si cunoscand numarul de poli a generatorului
  2. determinrea vitezei vantului citind turatia anemometrul (construit artizanal pentru a mentine costurile reduse) cu ajutorul unui senzor Hall.
  Cu acesti senzori impreuna cu cei existenti se poate calcula TSR-ul si eficienta turbinei (cp) parametri care definesc cel mai bine comportamentul si performantele unei turbine eoliene.

  Ar fi un lucru extraordinar daca poti realiza acest lucru in baza experientei acumulate in timpul dezvoltarii modului de monitorizare ! Dupa parerea mea ai realiza cel mai ieftin si complet modul de monitorizare a unei turbine eoliene realizat la nivel de amator din Romania .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *