Savonius

Savonius . Simplitatea designului si faptul ca poate functiona in zone in care viteza vantului este redusa fac ca  turbina Savonius sa fie folosita acolo unde costul si fiabilitatea sunt mai importante decat eficienta. Astfel o turbina eoliana verticala de tip Savonius realizata de constructorii  polonezi se lauda cu un startup la 0.8 m/s si un timp de operare de 40% in conditiile in care eficienta turbinei depaseste 20%. Ferma eoliana este formata din 3 turbine . Fiecare turbina are inaltimea de 30 de metri si este formata din 9 etaje Savonius (Piskorz)

Savonius :  particularitatile constructive ale acestui tip de turbina eoliana verticala sunt descrise in urmatorul brevet : US20140083091.

Noutatea sistemului consta in faptul ca doua turbine sunt cuplate la generatoare electrice iar a treia este cuplata la un compresor de aer. Atunci cand turatia turbinelor cuplate la generatoare tinde sa scada datorita fluctuatiei vitezei vantului, aerul comprimat stocat este injectat in turbine pastrand turatia constanta  in punctul cu randament maxim de pe curba de functionare a turbinelor.  Este deci vorba de un sistem eolian hibrid similar ca logica de functionare cu sistemele hibride instalate pe autovehicule.

Savonius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *