Putere VAWT

Modul calculeaza puterea mecanica generata la axul unei turbine eoliene

P = cp*1/2 * ρ * A * V3

cp= Randamentul turbinei
ρ = Densitate aer 1.22 Kg/m3
A = Aria turbinei in m2
V = Viteza vantului in m/s
P = Puterea generata in w

Valoarea obtinuta este pur orientativa reprezentand o valoare maxima teoretica .

Modulul de calcul foloseste urmatoarele randamente pentru turbine:

cp=18% pentru Savonius
cp=35% pentru Lenz2 
cp=40% pentru Darrieus

HAWT_and_VAWTs_in_operation_large
vawt, lenz2, c-rotor, darrieus, h-rotor, energie, eoliene, verticala, generator, altenator, turbina, dimensionare, energie, verde, ax, eoliana,eoliana orizontala, Magneti Permanenti, Neodym, ferita, hawt,Turbine Eoliene, Anemometre, Turbine Eoliene cu Ax Orizontal, Turbine Eoliene cu Ax Vertical

8 comentarii la „Putere VAWT

  1. Salut ! Am făcut câteva simulari in programul de calcul pentru C-Rotor. Cum o dau tot nu iese o putere cat de cat pe masura muncii depuse. La C-Rotor-ul meu de 1.8 diametru si 2 inaltime mi-ar trebuii o vitrza a vântului de 8 m/s ca sa ajung la 300 Wati. O alta nelamurire o am de la proiectul de aici la generatorul de 300 Wati si turbina de 1.2 x 1.8. Pai pentru ca sa ajungă la 300 Wati nu iti trebuie un vânt de 9 m/s ? Pai atunci ce facem ? Zicem:- Doamne, invarte si mie turbina dar te rog sa nu-mi iei tabla de pe casa ! Si asta doar pentru ce ? 300 Wati ?
    Daca calculele sunt asa, atunci bine ca nu am facut-o de 3×3 ca mă ofticam de atatia bani bagati. La cele orizontale cum o fi ca alti vorbesc de sute de Wati si noi cu verticalele tacem din gura de rusine.

    • Salut

      300W reprezinta puterea maxima atinsa inainte de a incepe franare (asa cum bine ai remarcat-incepe furtuna !) Majoritatea producatorilor de eoliene se refera la puterea maxima generata de eoliana inainte de inceperea franarii ~10-12 m/s

      Un C-Rotor sau un Lenz2 are randamentul mediu la jumatate fata de o orizontala dar se descurca excelent la viteze mici ale vantului pana in 7 m/s. Foarte multi au construit eoliene verticale si au fost dezamagiti de cat produc datorita faptului ca nu au calculat corect. Aceste module de calcul se apropie de realitate (vant cu viteza variabila, turbulente, etc). Dar crede-ma este o performanta sa produci 50w cu un Lenz2 (0.9×1.2) la 7m/s

      Referitor la HAWT vs VAWT randamentul unei turbine orizontale este aproape dublu fata de o verticala in conditii optime. Daca stai in camp deschis, nu ai obstacole si o poti ridica la o inaltime mare foloseste HAWT.

      In conditii de turbulenta (obstacole, inaltime mica,zone urbane), VAWT invinge HAWT. In timp ce HAWT se „invarte in jurul cozii” sa se alinieze cu directia vantului verticala produce. Lenzul meu de 1.2×1.8m produce aproape 50w (putere la ax) la 5m/s. Dar la orice adiere a vantului bateria se incarca !

      Decat rar si mult eu prefer des si putin !

      https://www.youtube.com/watch?v=lPcvlnf0jGQ

      Uite ce spune si Hugg Piggott referitor la performatele HAWT

      http://www.scoraigwind.com/books/

      • Sunt de acord cu tine. Si C-Rotorul meu incarca la 3 m/s, adica incepe sa se miste acul la ampermetru. Pe la 5 m/s, zic eu, se duce acul intre 2 si 3 A. Treaba este ca trebuie sa mai adaug un rulment mai jos cu 30 cm de fuzeta principala de Dacie. Distanta dintre cei doi rulmenti din fuzeta, cel de sus cu bile conice iar cel de jos cu bile rotunde, este prea mica, astfel incat fuzeta fiind la jumatatea inaltimii turbinei face ca la viteze mai mari ale vantului de peste 7…8 m/s sa intre turbina in mici oscilatii.
        Dar sa revin la calcule. Am simulat niste parametrii si la eoliana de tip HAWT si nici aici nu a iesit ceva peste 350 Wati decat de la 6 m/s in sus si cu pale de peste 2 m (diametru). E clar ca numai in Dobrogea merg cele orizontale altfel iluzii. Stiu una pe autostrada Buc-Pitesti , cea pe stanga cand te duci, mai mult sta degeaba si este asa frumoasa ! Treaba este ca neaparat trebuie o conexiune si cu un panou fotovoltaic.

    • D=1.2 m
      H=1.9 m

      Am avut varfuri de 600w cu generatorul cu magneti de ferita dar pe o furtuna teribila. In mod uzual scot 30w la un vant de 5m/s si sunt foarte multumit de acest lucru. Cel mai bine ca randament scoate la 7m/s aprope 100w. Vorbesc de puterea utila masurata dupa generator.

  2. Am stidiat cu mare atentie „Desenul si dimensiunele” publicate pentru Turbina Savonius modified type ! DIMENSIUNILE SUNT INCORECTE, calculul geometric arata Clar asta. De exemplu din ce dau ei, ar rezulta d=1,029964059×d !!! Nenorocirea este ca aceasta diferenta, afecteaza cam mult o eventuala constructie ! Mie imi este clar, au dorit sa-si protejeze asta. MAI BINE NU LE DADEAU, TE ARUNCA CU CAPU-N GARD ! URAT !!!

  3. Constat ca va pricepeti. Locuiesc intr-o zona in care, statistis, vantul bate cu peste 4-
    5 m/s in aproximativ 75% din timp iar consumul de energie electrica al gospodariei este de 370-400 kw / luna cu consumatori obisnuiti. Nu cred ca absorb instantaneu din retea vreodata mai mult de 2-2,5 kw. Urmeaza sa instalez cateva echipamente pentru recircularea si oxigenarea apei la un helesteu maricel si as vrea sa acopar consumul respectiv (aproximativ 1,5 kw simultan pentru apx. 7-8 ore /zi) de la o turbina eoliana. Credeti ca merita? Ce putere ar trebui sa aiba turbina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *