Squirrel cage

Turbina  construita in  1899 a functionat timp de 50 de ani fiind cuplata la o pompa cu surub de tip Arhimede. In anul 1952 turbina a fost distrusa de o furtuna si reconstruita in 2002.

Interesant este motivul pentru care constructorul olandez nu a dorit sa construiasca o turbina eoliana orizontala. Trebuia sa taie foarte multi copaci de pe proprietatea sa pentru a asigura o functionare corespunzatoare pentru o turbina orizontala „Dutch Windmill”.  Astfel a ales sa construiasca o turbina eoliana verticala  unica pentru acea perioada cu diametrul de 2m si o lungime a palelor de 1.8m.

Un salt peste o suta de ani : Aeolian (diametru 3m, lungime pale 1.5m)

WEMOS D1 MINI

Monitorizarea online wireless a puterii produse de o turbina VAWT  se poate realiza cu doar  5$ !

Sunt necesare doar o placa de dezvoltare cu WEMOS D1 MINI  ~2.6 $ si un senzor de curent INA 219 ~1.7$.

 

Daca se inlocuieste rezistenta 0.1 ohm de pe senzorul INA219 cu o rezistenta de 0.01 ohm, 10W  se pot masura curenti de pana la 32A cu o rezolutie de 8mA.

Codul necesar :

Contine suplimentar cod pentru integrarea unui senzor de temperatura / umiditate DH11 si pentru determinarea turatiei.

VAWTS AND ALTERNATE ENERGY DISCUSSION

VAWTSONLY acolo unde  experienta tehnica si profesionala se intalneste cu pasiunea pentru VAWT. Membrii acestui forum dezvolta  proiecte VAWT  foarte interesante :

 Sharp-VAWT            VAWT-035                     SAIL VAWT          Passive pitch  Vawt

Nu conteaza cat de mare este turbina   ci cat de mare este ideea din spatele ei !

Windyty viteza vantului live

Viteza vantului si prognoza meteo live ! .  O harta interactiva precisa cu foarte multe informatii referitoare la conditiile meteo.

Informatia preluata de pe : vawtsonly

Vezi si earth.

VAWT & Google interes crescut in 2009

O analiza Google a nivelului de interes pentru termenul de cautare VAWT.

vawt

Maximul de interes pentru VAWT a fost atins in 2009 si surpriza, numarul cel mai mare de cautari au provenit din Polonia.

Constructorii polonezi au pus accentul pe constructia de turbine eoliene verticale cu design modular care permit generarea de energie electrică pe o scară mică, pentru consumul propriu al unei gospodării si pe eficienta marita a turbinelor pentru viteze mici ale vantului (startup v= 1m/s vezi turbinele cu componenta drag predominanta)

Rezultatul : proiecte de succes bazate atat pe turbine Savonius cat si Darrieus

Eoliana verticala ? Vortex bladeless

O  eoliana verticala care nu este turbina !
Aceasta eoliana verticala nu are miscare de rotatie in jurul unei axe si nu are pale !
vortex-bladeless

Conceptul celor de la Vortex bladeless  consta in  transformarea energiei eoliene in energie de oscilatie mecanica generata de turbulentele din spatele structurii cilindrice conice . Frecventa oscilatiei trebuie sa fie egala cu frecventa de rezonanta a structurii pentru a asigura un transfer maxim de energie 

Daca eoliana verticala realizata de Vortex este viabila ramane de vazut in viitor in conditiile in care randamentul solutiei este mai mic de ~ 3 ori decat o turbina HAWT  dar  ideea in sine este revolutionara si sparge tiparele actuale.

Prototipul (de 6m inaltime)  foloseste un generator bazat pe inductie electromagnetica dar  un generator  piezoelectric ar asigura o eficienta maxima a sistemului.

Un concept asemanator este WindBelt.

VAWT & HAWT & Other

Fara a fi completa o lista cu solutii  pentru conversia energiei eoliene.

windpowerSingurul lucru in comun a tuturor solutiilor este ca nici una nu depaseste randamentul maxim definit de legea lui Betz.

eficienta turbine eoliene
Referitor la eficienta, HAWT cu trei pale domina clasamentul. Turbinele eoliene verticale VAWT reprezinta solutii de nisa in zonele urbane cu turbulente ale vantului sau in zonele cu viteze mici sau foarte mari ale vantului.
Din punctul meu de vedere cele mai exotice sunt cele care se bazeaza pe efectul Magnus .